VOORBEELDEN

Inhoud

Vlaanderen

14,15 en 16 juni '01 / 3,4 en 5 mei '02 / 13,14 en 15 juni 2003.

We maakten voorjaar 2001 een driedaagse reis naar Vlaanderen en bezochten o.m. arboretum Kalmthout, een tuin van de vermaarde ontwerper Jacques Wirtz, de stad Antwerpen, de bruidstuinen van de Lozen Boer, het huis en de tuin van Nina Balthau en de tuin van Dina Deferme (zie foto). We woonden een optreden van Marie Cecile Moerdijk bij en bezochten tot slot kwekerij De Princenhof.
In 2002 werd eerst het 'Hemelrijk' bezocht: het landgoed van mw. barones Jelena de Belder. Daarna de tuin van Frida van Glabbeek en de kasteeltuin van Axel Vervoordt. We waren een morgen in de stad Brussel en daarna in museum + tuin van Buuren en de Koninklijke Serres bij Brussel. Tenslotte kregen we rondleidingen over het domein van de familie de Spoelbergh, bezochten we Lier en de Goossenaerts-tuin.
In 2003 ging de reis o.m. naar de Sequoiahof van Jos de Koeijer, de tuin van Sarina Meijer in Axel, de boerderijtuin van Nina Balthau, bezochten we Gent en de tuin van Regine in Meulebeke, de tuin en het huis van Piet Bekaert, werden we rondgeleid door en om kasteel Ooidonk en last but not least zagen we twee unieke Wirtz-tuinen in Izegem en Meer. Alles overgoten door een heerlijk zonnetje!

Enschede

17 mei '02.

Met Paul van Tongeren als gids bezochten we de Tersteeg-tuin "De Eekhof".

Giethoorn en de Noordoostpolder

12 juni '02.

Dagtocht per bus met Piet Boersma als gastheer langs de mooiste tuinen in de Noordoostpolder met als afsluiting een diner in een prachtig restaurant op Urk aan het water.

Euregiodagtocht

28 juni '02.

Een bustocht naar in- en exterieurs over de Duitse grens met als start- en eindpunt Boomkamp's tuinen in Borne waar de dag afgesloten werd met een lopend buffet.

Haaksbergen

7 september '02.

Een dialezing over bloembollen door columniste en kweker Rita van der Zalm in theater de Bouwmeester.
SEIZOEN 2003

Nieuw Tuinjaarsbijeenkomst

27 februari '03.

De opening van het nieuwe tuinjaar in de 'Kleine Kunst' in Hengelo met diashows, films en een vooruitblik op het nieuwe seizoen.

De Lente-in-Twente tocht

20 mei '03.

We waren te gast bij het arboretum "Poort Bulten", bezochten de tuin van tuinarchitecte Ria Bruns en werden gastvrij ontvangen in de privé-tuin van Ton en Ank Schulten: uniek ! Ton ontving ons zelf en vertelde hoe zijn schilderijen hier tot stand komen (de bekende coulissen-landschappen). De dag werd afgesloten met een bezoek aan de zeer bekende vaste-plantenkwekerij van Lidy en Freddy Fahner. En o, wonder op deze buiige dag: Wanneer wij buiten waren, scheen de zon!

Leden-in-Laren dag

31 mei '03.


Een stralende dag! We bezochten met eigen vervoer:
de tuin van Dirk en Berna Addink, de tuin "Klein Nagelvoort", de tuin van "Erve Weustman" van de familie Harkink, Huis Verwolde (zie foto) aan de weg Laren-Markelo waar we het kasteel en de tuinen bekeken, en een tuin aan de Boomkampweg. Allemaal gelegen in Laren!

Barchem en omgeving

6 juni '03.

In Barchem, Gelselaar en Zwiep bezochten we drie boerderijtuinen en waren we te gast bij Ineke van Well. We zagen een tuin ontworpen door tuinarchitect Arend Jan van der Horst (tuinontwerper en auteur van meerdere tuinboeken), de tuin van bloemdecorateur Anton Visch en 'Erve Boskamp' van Johan en Ineke Addink. De dag werd onder het genot van overheerlijke poffertjes afgesloten in Erve Brooks.

Rekken

24 juni '03.

Onder het genot van ideaal tuinweer waren we te gast bij Ineke v/d Werf die woont in een huis onder de bomen dat in de jaren 50 deels gebouwd is bij resten van een huis uit 1860, bij Christien en Lambert Muskens die eind zestiger jaren in een zeer oude 16e eeuwse boerderij zijn gaan wonen omgeven door een weelderig Engels aandoende tuin en bij Fried van Geldorp en Marion Schmitz waar voor onze komst een verkoop-tentoonstelling was ingericht met fraaie aquarellen van Marion Schmitz met haar huis en tuin als duidelijke inspiratiebron.
Ter afsluiting van deze middag bezochten we voor een hapje en een drankje het Muldershuis bij de Mallemse Molen en genoten we van toepasselijke zang van gastheer Toine Lacet (-> foto van de Mallumse Molen en het Muldershuis).
Kortom: een dag om niet meer te vergeten!

Drentse Tuinen

4 juli '03.

We bezochten de beeldentuin en galerie "De Hullu", de Tuinen van Mien Ruys en de Meermintuinen in Den Ham.

Uitgangspunt van deze reis was een voor velen hernieuwd bezoek aan de tuinen van tuinarchitekte Mien Ruys (1904-1990), die door Mien (<- foto) haar "proeftuinen" werden genoemd. Ze experimenteerde vanaf 1925 voortdurend met plm. 500 door haar geselecteerde vaste planten.
Zie ook www.mienruys.nl.

De beeldentuin "De Hullu" (foto ->) was speciaal voor ons open en we werden ontvangen en rondgeleid door Fred de Hullu. Een paradijs te midden van een weids, verstild landschap met een slingerend bospad met verrassende doorkijkjes, glooiende gazons, grote vijvers en boomgroepen.

Na nog een bezoek gebracht te hebben aan de "Meermintuinen" van Ton en Wil Vroegop in Den Ham waar we niet alleen genoten van hun tuin en het omringende Kampenlandschap maar ook in Ton's schildersatelier haar werk konden bewonderen, wachtte ons bij Jan Boomkamp in Borne een heerlijk warm/koud buffet waarmee de dag werd afgerond.

De Tuinkring Twente Tuinmarkt

27 september '03

Op de parkeerplaats, onder de bomen van kwekerij "De Border" voor de oude 2.60 m hoge muur van landgoed Twickel werd de eerste tuinmarkt van Tuinkring Twente gehouden. Een ideale plek voor een tuinmarkt met 60! ruime plaatsen voor auto's naast elkaar.
Het werd onder een heerlijk zonnetje een drukbezocht, geanimeerd gebeuren dat tot ver na het middaguur duurde.
Vervolgens werd, gewapend met een net gekregen bon voor entree/koffie de museum- en expo-boerderij 'De Wendezoele' vlakbij bezocht. Een hilarische verloting van een aantal bollenpakketten besloot deze geslaagde markt.

De Workshops van Anton Visch

7 en 8 oktober / 8 en 9 december '03

Voor Tuinkring Twente en onze introducees had Anton 5 dagdelen gereserveerd.
Beide oktober-dagen werd door alle 3 groepen onder Anton's inspirerende leiding een herfst-festoen (maat 25x75 cm., zie foto -->) opgebouwd van natuurlijke materialen aangevuld en verfijnd met luxere bloemen. Te gebruiken als liggend of verticaal hangend ornament: een echte sfeermaker.
Op 8 en 9 december maakten we een op 'Kerst' geinspireerd stuk. Genietend van de door Anton gemaakte hapjes en drankjes mochten we ook zijn idyllisch gelegen huis nog even bekijken en werden de workshops een gezellige happening!
SEIZOEN 2004

De Nieuw-Tuinjaarsbijeenkomst in het Theatercafe "De Kleine Kunst" in Hengelo.

2 maart '04

De Nieuw Tuinjaarsbijeenkomst in "de Kleine Kunst" was speciaal bedoeld voor alle "groene" mensen, lid of geen lid, die (bijna) niets fijner vinden dan in hun tuin bezig te zijn en/of van het resultaat daarvan te genieten.
Ir. Wim Haenen vertelde aan de hand van een 20-tal dia's over zijn ervaringen bij de Koninklijke Serres in Brussel die we in een vorige Vlaanderenreis bezochten en dmv korte films werden voorbije bijeenkomsten als de tuinmarkt (24 april a.s. is er weer één!), de workshops (van Anton Visch, opnieuw vlak voor Pasen!) en de Tuinkringreizen herbeleefd. Anton Visch liet na het eerste filmdeel zien welk lente-bloemstuk we gaan maken tijdens de workshop voor Pasen. Er was zelfs een verloting!
Behalve deze terugblik keken we natuurlijk ook vooruit naar wat er te verwachten valt in 2004!
We zagen onder meer een introductiefilm over "Huis te Breckelenkamp" waar we door de eigenaren 1 juni a.s. door huis en tuin worden rondgeleid; we maakten kennis met de Japanse supertuin "de Arnoldshof" die we tijdens onze Langelaanbustocht op 23 mei a.s. als laatste gaan bezoeken en Sanny en Peter Gruyters toonden in een recent tv-programma hun toptuin (verkozen tot mooiste tuin van Nederland!). Tuinkring Twente gaat er dit jaar op bezoek en ontwerper Arend Jan van der Horst is daar mede onze gastheer!
Kortom: een tuinavond vol genietend vooruitzien bij gratis koffie-mèt, hapjes en een surprise na.

De lente/Pasen workshops van Anton Visch.

23 maart '04

Deze avond werd besteed aan het maken van een lente-pasen-bloemstuk voor schouw, kast of sidetable (zie foto -> hiernaast). Weer bij Anton thuis.
Een grote groep leden en niet-leden was onder leiding van Anton Visch weer enthousiast in de weer om onder het genot van koffie, hapjes en een drankje een prachtig bloemstuk te vervaardigen.
Een gezellige en geslaagde avond!

De TT-tuinmarkt, Twickel, Delden.

24 april '04

Goed weer, een geanimeerde markt, gezellige nazit bij kwekerij 'de Border' onder het genot van een kopje koffie met een saucijsje, ziedaar de kenmerken van de tweede Tuinkring-Twente Tuinmarkt. En waar de (meeste) deelnemers ook nog een prijsje bij de verloting van vriendelijk beschikbaar gestelde zomerbollen mee naar huis konden nemen.
We zien al weer uit naar de volgende markt!

De Langelaan-bustocht naar o.m. Geldermalsen en Wychen

23 mei '04


Een prachtige tocht op dringend aanraden van ons oudste lid Adriaan Langelaan naar zijn zus in de Betuwe. Maar eerst ging de tocht naar Brummen waar we een mooie lente-tuin bezochten van de voorheen Deldense mevrouw Bep van der Driest. Echt een voorjaarstuin met honderden rodo's / azalea's op een landelijke lokatie.
Een kopje koffie kregen we in het nieuwe Posbankpaviljoen, ontworpen door Twentenaar Bjarne Mastenbroek, midden in de prachtige natuur.
In Geldermalsen bezochten we mw. Juud van Haeften-Langelaan die 40 jaar geleden Mien Ruys haar tuin liet ontwerpen: een bloemenzee!
Iets verder ligt Rumpt met de bijzondere tuin van Roswitha Kleipool, gedeeltelijk ontworpen door Arend Jan van der Horst, gelegen aan de dijk achter een oude muur.
We eindigden deze meer-tuinendag langs o.m. de prachtige Japanse "Arnoldshof" (foto, rechts) in Wychen, met een diner aan de Waal met een eindeloos uitzicht over het water en de Ooipolder.

Een contrastrijke tuinen/cultuur-autotocht naar/vanaf Huis te Breckelenkamp

1 juni '04.

Deze tocht, die werd voorbereid door Lucie Schaefer, begon 's middags om 12 uur in het museumcafé van Rijksmuseum Twenthe. Vandaar vertrokken we naar het dichtbij gelegen, bijzondere huis van Matt Jansen, voormalig commandant van de vliegbasis Twente en zijn vrouw Feya. Hun huis ligt in een park bij de basis en lijkt in een oase van rust te liggen, midden tussen oude bomen aan een weggetje met gras tussen de straatstenen. Het huis behoort aan de vliegbasis en is in 1941 door de Duitsers ontworpen als veldhospitaal voor vliegers, een zgn. lazaret. Het is in oorspronkelijke staat gebleven. Binnen heeft het een verrassend moderne uitstraling, ook door z‘n bouw maar meer nog door de grote verzameling moderne kunstwerken.
Daarna bezochten we het nabij gelegen het erf van tuinarchitekt Paul van Tongeren en zijn vrouw Rita bij hun boerderij uit 1912, die vanaf 1980 door hen bewoond wordt. Als het huis aan de Esbeek is de plek rondom: je waant je in de tijd van toen. Een lindenlaan langs een hoogstamboomgaard, een moestuin, poel, kippenren, stal, geitje, varkentje en een witrugkoe. Je ziet hier een manier van leven!
Daarna vertrokken we voor een ruim half-uurs tochtje naar huis te Breckelenkamp (foto ->).
Wandelend over de prachtige laan naar het markante huis besef je al wat een enorme aanpak vereist was om deze voorheen totaal uitgewoonde jeugdherberg, ooit een 17e eeuwse havezate, zo prachtig in oudste eer te herstellen. We genoten van een vijver, iris-, wild- en geurtuin, een rosarium, een oranjerie en een heel oude kas. Een voorrecht!

Afrondend werd de kwekerij met tuinen van ras-tuinders Lidy en Freddy Fahner bezocht. Na gedane zaken was het heerlijk onder het genot van koffie, thee en broodjes nog even na te praten over deze bijzonder geslaagde middag.

De Bruggereis

10 t/m 14 juni '04

We begonnen de reis in de Betuwe waar Cocky de Groot ons een warm welkom bereidde, waarna we in Zeeland door Sanny en Peter Gruijters werden ontvangen. De laatste tuin is zelfs door Groei & Bloei verklaard tot mooiste tuin van Nederland 2003! Prachtig!
Beide tuinen zijn ontworpen door de bekende ontwerper/tuinschrijver Arend Jan van der Horst, die ons vanonder zijn paraplu vertelde over zijn werk.
Met dank aan behulpzame Vlamingen gingen de volgende dag tuinpoorten in en bij Brugge open die nooit voor publiek open gaan. Het noemen van namen als o.m. tuinarchitekt Paul Deroose, notaris Jean Pierre Demeyer en zijn vrouw Lydia en barones van der Elst van kasteel Oostkerke (tuin Mien Ruys!) zei de meesten van ons denkelijk niets. Maar nu we hun tuinen hebben gezien, alles!
Indrukwekkend was ook het bezoek aan fijnschilder Evert Thielen. In een lezing kregen we alles te zien en te horen over zijn passie en ook waren we in zijn atelier met ezel, verfkasten en schilderijen.
En dan nog tuinen in Brugge zelf, binnen de wallen, een ervaring om niet meer te vergeten.
We zien al weer uit naar volgend jaar!

Hartje Hof

24 juni '04

Ondanks de restanten van de storm die de vorige dag over onze tuinen joeg, kunnen we toch rustig spreken over een 'zonnige dag'. En niet in het minst dankzij onze gastvrouwen Alice Sanders, Jacqueline van Eck en Anne Jongsma, die ons toelieten in hun tuinen die tot op heden nooit "open tuin" waren geweest! De prachtige, door Ina Kraal opgemaakte, vazen die ze als dank ontvingen, waren dan ook meer dan op hun plaats! De pannenkoek na afloop bij 'de Markenrichter' ging er na deze winderige, maar mooie tuindag begrijpelijk gretig in.

Bloemen van Verlangen

27 augustus '04

Tuinkring Twente-deelnemers weten hoe dicht kunst/cultuur/tuinen als aandachtspunten elkaar raken. Hoe tijdens tuinreizen een uitstap naar een kasteel/kerk/ museum de dag afwisselender en interessanter maakt.
Irene Sloet, kunsthistorica en lid van Tuinkring Twente, bood een dia-lezing aan met prachtige, bloemrijke dia's (hiernaast -> een werk van Frans Francken: 'Maria met kind en Johannes de Doper in een bloemenkrans'), gevolgd door een museumbezoek aan een eenmalige expositie op bloemen- tuinen- plantengebied. In het Los Hoes zagen we daarna ervaren en bekroonde bloemschikkers aan het werk, geïnspireerd door deze expositie.

De TT-tuinmarkt, Twickel, Delden.

18 september '04

Goed weer, een geanimeerde markt, een kopje koffie met een saucijsje, de verloting van de ook dit maal weer beschikbaar gestelde zomerbollen en ... opnieuw meer deelnemers dan op de vorige markt, ziedaar de kenmerken van de derde Tuinkring-Twente Tuinmarkt. Zoveel deelnemers dat het dringen werd bij de koffieautomaat van kwekerij "de Border" die ons weer verraste met 10 % korting op alle bloemen en planten.
We zien uit naar de volgende markt in het voorjaar van 2005!

SEIZOEN 2005

De NIEUW TUINJAARSBIJEENKOMST in "Het Wapen van Beckum".

17 februari '05

Een geanimeerde avond met ruim 75 aanwezigen, die door het gezellige open vuur en de ontvangst met een kopje koffie bijna een half uur later begon dan de organisatie had bedoeld.
Vertoond werden o.m. een film van de Bruggereis van juni 2004 en verder korte films over wat gaat komen in 2005. Lucie Schaefer vertelde aan de hand van een beamer-presentatie over kleuren in huis en tuin, Azarja Fransen bereidde ons voor op ons bezoek aan 'Scholtenhaer', Birgitte Albrecht die ons team komt versterken stelde zich voor, Wim Haenen bracht een plantengedicht voor het voetlicht en de avond werd als (langzamerhand bijna) gebruikelijk afgesloten met een verloting en voor iedereen een voorjaarsbode in de vorm van een bloeiende tulpenbol.

LENTE/PASEN WORKSHOP bij Anton Visch

15 maart '05

De Lente-workshop bij Anton Visch is weer voorbij- een sfeervolle workshop onder de gedegen leiding van Anton, die je toch eens moet meemaken!
Op en in een grote glazen vaas wordt lentegroen toegepast dat zich met de tijd ontwikkelt tot een kleurige frisse voorjaarsdecoratie.
Zelfs met twee linkerhanden kom je met een apart en professioneel bloemwerk thuis waar je tot ver na Pasen plezier van hebt!
Hiernaast (rechts) een voorbeeld van een werkstuk zoals dat tijdens de workshops wordt gemaakt.

TT-TUINMARKT in Delden (Twickel)

16 april '05

Eerst rustig kijken, bij de 1e bel het welkomstwoord, bij de 2e bel vanuit de open kofferbak (ver-)kopen. Na het verhandelen alle tijd om bij "De Border" het verdiende geld (met 10 % korting voor Tuinkringleden) weer te verbrassen.
Ziedaar de tuinmarkt in een notendop. En natuurlijk ontbrak de koffie, het saucijzenbroodje en de verloting niet.
'Gezellig en geslaagd' was zeker ook dit keer de karakteristiek van onze tuinmarkt!

TUIN & KUNST-DAG in en rond Bornerbroek

17 mei '05

Zo vroeg in het tuinseizoen vult kunst het ontluikende groen buiten mooi aan, dachten we.
TT-lid Miny Wigger heeft twee uit de hand gelopen hobby's: schilderen en tuinieren. Van het resultaat wil ze ons graag mee laten genieten in huis en tuin.
Deze bijzondere middag in drie geselecteerde tuinen eindigde in sculpturenpark Groeneveld waar zowel de galerie als de grote beeldentuin voor ons opengingen. We zagen een uitgebreide collectie bronzen beelden, schilderijen en glaskunst. Zelfs de naburige tuin, ooit ontworpen door tuinarchitect Springer en nooit opengesteld, mochten wij bezoeken!
En het ons aangeboden broodje ging er op deze voor mei wat koude, maar toch mooie dag, best in!"SCHOLTENHAER" in Oldenzaal

24 mei '05

Tijdens de bloei van de ontelbare rododendrons was er uitzonderlijk open huis en tuin op het landgoed van het gastvrije echtpaar Thea en Toon Reef. Meer dan 17 ha grond ligt rondom hun villa waarvan 1,25 ha van Natuurmonumenten is. Het huis staat op de fundamenten van de in 1974 gesloopte villa van fabrikant Gelderman, gebouwd in 1916 en het tuinontwerp van Leonard Springer uit die tijd is nog zeer herkenbaar. De wildwallen uit dit van oorsprong agrarische gebied, in de 19e eeuw opgeworpen ter bescherming van de gewassen, zijn nog zichtbaar in het landschap.
De fikse wandeling in kleinere groepen onder leiding van de gastheer liet ons genieten van de veelzijdigheid van tuin en gebied rondom. De bekende rododendronlaan, door Copijn mee-ontworpen in het tuinplan voor de familie Blijdenstein (nu Wilmersberg) was in volle bloei en een sprookje!

EUREGIOBUSTOCHT rondom Kleef

1 juni '05

Beschenen door een heerlijk zonnetje, dat ons de hele dag vergezelde, vertrok de bus exact op tijd richting het Neder-Rijn gebied net over de grens bij Nijmegen. Langs historische plekjes en prachtige privétuinen in en rond Kleef, Kalkar en Xanten.
In Kleef bezochten we (www.kleve.de) het unieke klassisistische huis met ateliertoren van de beroemde Zeeuwse schilder B.C.Koekkoek (1803-1862).
Bij Xanten, helemaal buitenaf, ging tenslotte de bijzonder mooie tuin (1,5 ha) van het echtpaar Krautwig voor ons open.
De lange dag werd afgesloten in hotel "Fürstenbergerhof" met een speciaal voor ons opgediende maaltijd, waar we dan ook wel aan toe waren!

AUTOTOCHT "Achterhoek Oost"

6 juni '05

Een heerlijk ontspannen middag naar 3 adressen met heel verschillende tuinen.
a. Groenlo: "Huys Basten Asbeck".
Het 17e eeuwse Koetshuis met grote historische tuin (begin 1600) van de zussen Jeanne en Annemarie en hun ega's. We genoten van de parkachtige tuin (6900 m2) met een ligging tegen de oude stadswal met veel oude bomen, rijke borders met overal ornamenten en een fraaie moestuin.
b. Herman en Anne van Beusekom
Ex-kwekers met een enorme plantenkennis. Zij hebben een heel passende en verrassende tuin ontworpen die mede gekenmerkt wordt door (logisch!) de bijzondere plantenkeuze!
c. Theo en Rita Klein Gebbink in Beltrum
hebben samen hun eigen boerenerf omgetoverd tot een waar paradijs in een landelijke omgeving. Wij genoten mede dankzij een lekker zonnetje van deze -toch wel- koude dag!

3-DAAGSE 2x BRABANT/LIMBURG BUSTOCHT

17,18 en 19 juni '05

Wat een heerlijke tocht, die de eerste dag wat bewolkt begon maar de tweede en derde dag zulk stralend weer kende dat iedereen zoveel mogelijk de schaduw opzocht!
Dag 1 bracht ons via onder meer drie tuinen in Oss uiteindelijk naar "Het Kanaal", een in een oude silo gesitueerde antiektentoonstelling.
Dag 2 was 's ochtends 'vrij'; in Leuven werd het jaarlijkse "zonnewende"-feest gevierd wat veel gezelligheid en 's avonds propvolle terrasjes bracht. En uiteraard bezochten we weer diverse tuinen waaronder een heel bijzondere Wirtz-tuin.
De laatste dag keken we onze ogen uit in o.m. de liefhebberstuin van Patricia van Roosmalen en de tuin van haar overbuurman Delwaide.
En vanzelfsprekend ontbrak het afsluitend diner-buffet aan het eind van deze geslaagde reis niet!


AUTOTOCHT "Achterhoek West"

24 juni '05

Warm, warm, warm! Maar mooi!
In de prachtige bosrijke omgeving van Vorden ligt de Wildenborch, één van de acht kastelen die Vorden telt. Het is sinds 1781 eigendom van de familie Staring, die het in 1976 heeft ondergebracht in de Staring-stichting. Dat was het centrale punt waar deze dag, samengesteld door Dirk Addink, rond was gebouwd.
Karin Umbach, Sietske en Peter Spaans, Jaap van der Wal en René van der Mijden toonden ons hun tuinen, blakerend in de zon.
Toen het aan het einde van de dag wat koeler werd vormde het naastgelegen Bosrestaurant van de familie Stormink een welkom einde van deze prachtige dag waar we ons het warm/koud buffet goed lieten smaken!.Kerstworkshop in Vreden

7 december '05

Ton Winkelhorst en zijn vrouw Ria ontvingen ons in een heel gezellige sfeer in hun huis "Sattelkammer", een voormalige Gaststätte, aan de weg Groenlo-Vreden.
Met Ton, vanaf 1968 eigenaar en bloemenarrangeur van "De Eeuwige Lente" in Enschede, werd een kerststuk gemaakt dat tot ver na Kerst een pronkstuk blijft. Een gezellige middag waar we ons ook de hapjes en drankjes goed lieten smaken!SEIZOEN 2006

De NIEUW TUINJAARSBIJEENKOMST in "Het Wapen van Beckum".

16 maart '06

De traditionele openingsavond van het tuinseizoen telde dit jaar een ongekend aantal aanwezigen: meer dan 100!
Lucie Schaefer vertelde aan de hand van een beamer-presentatie over haar workshop "Kleur en Interieur", waarna Piet Boersma ons betoverde met een diapresentatie in drie dimensies: "ENGELSE TUINEN".
Verder kwam natuurlijk het laatste TT-nieuws aan de orde, werden we voorzien van een drankje/hapje en werd de avond als (langzamerhand bijna) gebruikelijk afgesloten met een verloting en voor iedereen een voorjaarsbode in de vorm van een bloeiende tulpenbol.De WORKSHOP "KLEUR EN INTERIEUR" in Gildehaus en Enschede.

24/31 maart '06

Na de kennismaking op 24 maart met Lucie Schaefer (onze 'eigen' TT-kleurendeskundige) in haar kleurrijke huis in Gildehaus waar we met een klein maar fijn groepje ons eigen kleurpalet ("moodboard") leerden samenstellen, togen we op 31 maart naar Enschede om daar onder leiding van Lucie kennis te maken met de praktijk: combinaties, een eigen kleur- en stijlplan leren maken met als resultaat een naslagwerk als inspiratiebron voor thuis!

De TT-TUINMARKT in Delden (Twickel).

8 april '06

"Komt allen dan is er veel uit te stallen!" was het advies bij alweer de vijfde TT-tuinmarkt. En als vanouds hadden we de weergoden mee en begon het pas te regenen toen we al hoog en breed aan de koffie met een saucijzebroodje zaten. En als altijd was het weer spannend wie er met de bloembollenpakketten naar huis zou gaan (behalve voor één van ons die behalve haar lot ook het controle-strookje in haar bezit had)!
Kortom: een geslaagde markt.

TUINDORP HENGELO door Adri Buter.

18 mei '06

We brachten een bezoek aan dit rijksbeschermd dorpsgezicht met 1100 huizen. Na een uitleg door Leo Schoolkate en Homme Martinus aan de hand van een dia-presentatie trokken we in zes groepen langs de dertien tuinen van gastvrije dorpelingen. De -gelukkig droge- dag werd onder het genot van een drankje afgesloten in 't Lansink.

TOPTUINEN IN BOEKELO door Lindy van Wezel.

29 mei '06

We bezochten de heel bijzondere Japanse tuin van het echtpaar Gaymans in Boekelo, ondanks de slechte weersvoorspellingen (90% kans op regen) zelfs nog begunstigd door een TT-zonnetje. Kortom: ideaal tuinweer! Door het overweldigend aantal aanmeldingen werd het noodzakelijk de groep in drieën te verdelen en konden we nog twee tuinen meer bezoeken.
Na de tuinbezoeken werd in resort Bad Boekelo nog van een welverdiend drankje genoten.

SUPERLOKATIES in Zuna en in het "SCHWARZWALD" door Annie Holtkamp.

6 juni '06

We bezochten in Zuna "Zunastaete" van Hans van den Berg en zijn vrouw Rian om daarna in Rijssen te gaan genieten van een echte Engelse "High Tea" in de door Gerda Meinders met kunst en muzikaal optreden verrijkte tuin. En... het was het mooie weer waar Gerda (en wij natuurlijk) zo op gehoopt hadden!

De Euregiobustocht III door Lucie Schaefer.

13 juni '06

Deze alweer derde Euregio-dagtocht per bus bracht ons voor de tweede keer naar het Neder-Rijngebied rond Kleef. We bezochten de zelf ontworpen tuin van de familie ter Heerdt, het schitterend gelegen Wasserschloss Anholt, de twee in elkaar overlopende tuinen van moeder Elisabeth en dochter Silke Imig en de tuin van de heren Lucenz-Bender.
Na deze lange, warme dag stond ons bij Boomkamp een heerlijk buffet (en een ijsje toe) te wachten. Ondanks de (bijna) hittegolf, een heerlijke dag!
De 5-daagse Bus-boottocht naar ZUID-OOST ENGELAND.

do 22 juni t/m ma 26 juni '06

Met onze "eigen" luxe tourbus van Brookhuis met airco, gps en toilet reden we van Haaksbergen naar Calais vanwaar de comfortabele P&O ferry ons in anderhalf uur naar Dover bracht waarna we de tuin "Nettlestead" bezochten. We logeerden in het uitstekende Felbridge Hotel in East Grinstead met o.m. bar, restaurant met heerlijke maaltijden, een overdekt verwarmd zwembad en.. een echte pub nabij!

De tweede dag een korte tocht naar het prachtige plaatsje Tenderden waarna dé tuin van dit gebied Sissinghurst werd bezocht.
Dan naar Great Dixter, de zeer bekende tuin van de onlangs overleden Sir Christopher Lloyd.

Dag drie bracht ons naar de supertuin van Beth Chatto.
De middag, midden in deze reis, bood ons vrije tijd in het prachtige Engelse dorpje Kersey en daarna in het bijzondere stadje Lavenham.

Dag vier: We reden naar het dichtbij zijnde Townplace, Hailsham Grange en Hever Castle, een oud landhuis met formele tuinen rondom en borders met veel rozen.
Al met al een indrukwekkende dag met ook nog tijd voor het stadje Penshurst.

Tenslotte op de laatste dag een vroeg bezoek aan Goodnestone Park waar een nogal excentrieke "old lady" ons ontving in haar parkachtige tuin, prachtig gelegen in het landschap. Daarna de boot naar Calais op weg naar huis.
Een reis om nooit te vergeten!

POMPOENEN en meer op "ZUNASTAETE" door Rian van den Berg.

22 september '06

Na een prachtige dag in Rijssen de 6e juni jl. werden we nogmaals naar het indrukwekkende "Zunastaete" genodigd door de gastvrije TT-leden Rian en Hans van den Berg. Maar nu na het rijpen van de vele pompoenen. Door dit echtpaar werd een heel speciale pompoenenmiddag voor ons georganiseerd waar we veel konden bekijken, leren en proeven van onder meer eigen gemaakte pompoenensoep en pompoenentaart. Letterlijk 'een heerlijke middag'!

GLASRIJK TUBBERGEN door Dineke Gaalman.

28 september '06

Deze keer kregen de deelnemers een Tuinkringdag met het accent op kunst en groen voorgeschoteld want: Het 10e jaar van dit glaskunst-evenement bracht ook speciale mogelijkheden voor een wel heel bijzondere morgen/middag/avond via Tuinkring Twente.
In de pastorietuin zagen we de mooiste glassculpturen van abstract tot figuratief. In de trouwzaal van het gemeentehuis de Berengo collectie en het Nationaal Glasmuseum was vertegenwoordigd met een overzichtstentoonstelling met Nederlandse topstukken die het museum nog nooit eerder verlaten hebben.
's Middags bezochten we nog een fraaie tuin en de zonnige dag werd na de maaltijd in Dennenoord afgesloten met een nazit op het verwarmde terras en een uitzonderlijk uitzicht over de omgeving.

TT-TUINMARKT of -BOOTSALE of -KOFFERBAKVERKOOP door Lindy van Wezel.

7 oktober '06

De tuinmarkt met meer deelnemers dan ooit (de Wendezoele, waar we de markt afsloten, kon ons nauwelijks bergen) was weer als vanouds: gezellig en goedkoop. En maar één regenbuitje! Voor degenen die er niet waren: een aanrader voor volgend jaar!

KERSTWORKSHOPS door Ina Kraal.

12 december '06

De locatie van dit jaarlijkse evenement was deze keer Restaurant Hotel "Bi’j De Watermölle" gelegen net buiten Haaksbergen.
Geïnspireerd door de deskundige leiding cq begeleiding van Peter Hannink en Erik Loman, eigenaren van Lilium Bloemsierkunst gingen we aan het werk.
Erik zei hierover:

“Terwijl de zon aan de hemel knettert,
broeit de inspiratie voor het kerststuk”.


Dat was tijdens de hittegolf in de afgelopen zomer; vandaag scheen het zonnetje vriendelijk door de ramen over het werk van de deelneemsters. Gezellig!

SEIZOEN 2007

De NIEUW TUINJAARSBIJEENKOMST in "Het Wapen van Beckum".

22 februari '07

Ook dit jaar telde de openingsavond van het Tuinkring-Twente seizoen weer meer dan 100 belangstellenden die kwamen genieten van Piet Boersma's 3D diapresentatie "Moderne borders in Nederlandse tuinen".
Verder kwam natuurlijk het laatste TT-nieuws aan de orde, werden we voorzien van een drankje/hapje en werd de avond als (langzamerhand bijna) gebruikelijk afgesloten met een verloting en voor iedereen een voorjaarsbode in de vorm van een bloeiend viooltje.De TT-TUINMARKT bij kwekerij "de Border" in Delden.

21 april '07

Als je om je heen kijkt lijkt het de laatste tijd wel of de "Bootfairs" als voorjaarsplantjes uit de grond schieten. De enige echte werd onder het speciaal door Lindy bestelde zonnetje natuurlijk weer gehouden bij "de Border" in Twickel. Met de gebruikelijke elementen zoals koffie met een saucijzebroodje, de verloting en de aan- en verkopers, maar dit jaar ook met iets nieuws: de verkopers stonden niet, zoals op de hiernaast staande archieffoto, "bij de muur" in een lange rij, maar bij de Wendezoele in de wei.
Met als bijkomend voordeel dat de afstand tot de koffie aanzienlijk verkleind was!De Workshop 'Hanging Basket' door Berna en Dirk Addink.

28 april '07

Geinspireerd door het prachtige weer en geholpen door Dirk en Berna waren we heerlijk buiten aan het werk bij Boomkamp in Borne. En na afloop nog even door de tuinen.
We waren het er over eens: dit doen we nog een keer!De bustocht naar 't Gooi door Tenny de Gier.

23 mei '07

Vertrek 7:30, terug 22:00; tussen deze twee tijdstippen lag een zonovergoten tocht naar Nijkerk en Laren, afgesloten met een diner in "de Witte Bergen", waar we allemaal van genoten hebben. Door pure pech kon onze organisatrice, Tenny, niet mee, maar haar werk was onaangetast: overweldigend mooi!
Op de foto Liz Bickerstaffe, één van de gastvrouwen, tussen haar rozen.De Mini-Euregio-autotocht rondom Vreden door Wilhelm Lechtenberg.

5 juni '07

Een strak geplande tocht die om 13.00 uur bij "Tuinwereld Groenlo" begon en ons langs de tuinen van Janneke Lourens in Eibergen, Wilhelm Lechtenberg in Vreden, Heiner Trill in Stadtlohn (die "Hollandse bootjes" liet aankomen in zijn vijver: "ein Geck") en de "Pickers Garten" in Weseke leidde. En onderweg was er natuurlijk koffie met gebak en konden we nog even een kijkje nemen in het Barokkerkje van Zwillbrock.
Veel gezien in een korte tijd!
De Tuin- Natuur- en Kunstdag in Oud Ootmarsum door Dineke Gaalman.

15 juni '07

90% kans op regen werd er voorspeld. Nou, die regen is ook inderdaad gevallen, maar dat kon deze uitgelezen dag bij Siny en Gerard Hogeling, de lunch in de Postelhoek en alle andere door Dineke Gaalman en haar team voorbereide evenementen rond Oud Ootmarsum niet bederven. En denk niet dat we de zon niet gezien hebben!

De BUSREIS naar Limburg (NL+B) door Lindy van Wezel.

vrijdag 22 t/m zondag 24 juni '07

Veel regen gedurende de drie heerlijke dagen naar tuinen rond Hasselt, maar gelukkig meestal als we in de bus zaten. Het bijzondere aan deze reis was ongetwijfeld de variëteit aan soorten tuinen die we bezochten. Landschapstuinen van o.m. Jacques Wirtz werden afgewisseld met liefhebberstuinen, curiositeiten bij de “Queen of the South”, een antiquair en niet te vergeten kwekerstuinen.
Het geheel ingebed in een comfortabel hotel en prima 'catering' maakte deze reis tot een succes!De Fiets-tuinentocht in/rond Haaksbergen door Ina Kraal.

30 juni '07

Deze keer een fietstocht langs zes mooie tuinen in en rondom Haaksbergen begunstigd door -zowaar- een zonnetje.
Om 13:00 uur was de start bij Ina Kraal, goed te zien aan de vele auto's (!) die er geparkeerd stonden.
De tocht ging langs Tjitske Zijlstra en Piet v/d Meulen: een knusse tuin met Japanse invloed, Ria en Henk ten Voorde: landschapstuin met beweegbaar windscherm in het prieeltje, Sietske en Herman Reilink: liefhebberstuin met een vijver, verschillende terrassen veel plantensoorten en eigengemaakte plantensteunen, Wilma en Ben ten Hag: landschapstuin met een natuurlijke vijver, Bertus en Willemien Lubberink: een echte liefhebberstuin met rechthoekige borders die overgaan in een moestuin en het landschap en eindigde met een hapje en een drankje waar we begonnen: bij Ina en Cor Kraal een vijvertuin met een brug, overgaand in een paadje dat door een stukje bos loopt met in de tuin een expositie van schilderijen gemaakt door Judith Bussink.


Nazomertocht verzorgd door Trudy Welman en Lindy van Wezel.

1 september '07

De nazomertocht was dit keer een autotocht rondom de IJssel.
We bezochten Bert Kreeftenberg in Gorssel in winkel, huis en tuin, Baltus, een groothandel in bollen waar we tegen korting konden kopen en de indrukwekkende tuin van Ampie Bouw in 't Harde.
In Heerde zagen we de mooie nazomertuin van de familie Brands en daarna toonde mevrouw Kamerlingh Onnes ons de vertrekken in haar 17e eeuwse kasteeltje Vosbergen waar we door haar kleinkind Josephine door de tuin rond het kasteel werden rondgeleid.
De dag werd besloten met een bezoek aan 'Soeslo', de leefplek van Hana en Nol Hony waar we zakken vol fruit konden plukken waarna ons een heerlijk diner in Hotel Mercure in Deventer wachtte.


Kerstworkshop verzorgd door Trees Oude Tanke.

15 december '07

In een historische omgeving, in de Tuinzaal van het pas gerestaureerde natuurzwembad van Tuindorp het Lansink in Hengelo Ov. aan de Vijverlaan, zie www.tuindorplansink.nl , werd deze workshop gegeven.
Ons zeer ervaren TT-lid Trees Oude Tanke, verzorgde de workshop in deze royale ruimte, de vroegere kleedkamers van het zwembad.
Afgesloten met zelfgebakken taart en een historische wandeling onder leiding van Tuindorpbewoner John Voogd erna!


SEIZOEN 2008

De NIEUW TUINJAARSBIJEENKOMST in "Het Wapen van Beckum".

20 februari '08

De Nieuw Tuinjaarsbijeenkomst was weer zoals zo’n avond hoort te zijn: mooi, leerzaam, lekker en gezellig. Bij het vuurtje werd koffie met lekkers aangeboden en werden nieuwjaarshapjes geserveerd.
Een avond deze keer met allerlei inbreng van Tuinkringleden: een korte filmische terugblik op een Vlaanderenreis door Annette a/d Stegge, gedichten van Wim Haenen, films over het prachtig gerestaureerde kasteeltje “Den Alerdinck” dat wij gaan bezoeken, de Hooge Boekel, Hidcote Manor, Soestdijk en over een extreme, Canadese tuin die we (nog) niet gaan bezoeken.
In de ruim bemeten pauze was tijd om elkaar te ontmoeten en bv tuinboeken in te zien of te kopen. En tenslotte nog de traditionele verloting met leuke prijzen en voor iedereen het Tuinkring-viooltje!


De TuinkringTwente Tuinmarkt.

zaterdagmorgen 12 april '08

De tuinmarkt werd evenals vorig jaar gehouden bij museumboerderij “De Wendezoele” tegenover kwekerij de Border in Delden aan de laan van kasteel Twickel.
Geholpen door het mooie weer was het als vanouds een gezellige bedoening met volle kofferbakken gevuld met planten, grassen, zaden, 1-jarigen, potterie, vazen, glaswerk, jaargangen Groei & Bloei, huis/tuin-tijdschriften, boeken, etc. en natuurlijk koffie/thee naar wens met het -ietwat verlate- hete broodje en de afsluitende verloting.

De Bustocht naar 't Gooi en Soestdijk.

donderdag 22 mei '08

We vertrokken bij deze door Tenny de Gier verzorgde tocht per bus naar de tuin van John en Joyce Ramsbotham "Op de Haar" in Hoevelaken waar we ontvangen werden met koffie en thee.
Vandaar volgde een korte tocht naar paleis Soestdijk waar we de Oranjerie, de tuin met de expo "Soestdijk Sculptuur" en uiteraard ook het paleis bezochten. En zowaar, ondanks het vroege voorjaar, de rodo's bloeiden nog!
De dag werd besloten met een bezoek aan de tuin van Beline Geertsema, voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting en -vanzelfsprekend- een heerlijk etentje midden op de Veluwe.

Fietstocht rond Gronau.

zondag 8 juni '08


In deze door Suzanne Isselstein georganiseerde fietstocht bezochten we de 8 jaar oude tuin van TT-leden Anneke en Eric Stevens en ging de poort voor ons open van “Haus Flörbach” van de familie van Delden waar we werden rondgeleid door de huidige eigenaar Helmuth van Delden langs heel oude bomen zoals 60 soorten eiken, een Californische Mammoetboom en zeldzame kastanje- en beukebomen.
Na een welkome lunch in de "Alte Tenne" werd de dag besloten bij TT-leden Martin en Susanne Isselstein, bewoners van het landgoed “Rolf” in Gronau.
En heerlijk fietsweer!


Autotocht Enschede.

donderdag 12 juni '08

Toen we 's avonds thuiskwamen begon het te regenen, maar tijdens deze autotocht langs tuinen in Enschede viel er, ondanks de slechte voorspellingen, geen druppel! Integendeel, het was ideaal tuinweer waar we gretig gebruik van hebben gemaakt tijdens onze tocht langs welgeteld zeven tuinen (voor enkelen van ons zelfs 9 tuinen!).
We bezochten twee heel mooie liefhebberstuinen van twee TT-leden, Norbert Langhorst en Jeannet Oudejans, lunchten bij Rita van Ulzen, die samen met Stien Frieman en Ineke Striekwold ons allerlei lekkers voortoverde en zagen daarna de tuinen van Truus Godeke, Marian Nijenhuis, Liesbeth Blijdenstein en Ria Kroes die ook aan de wieg stond van deze autotocht.
De dag werd besloten met een bezoek aan het prachtig gerenoveerde huis van zakenman Herman Kok: "De Hooge Boekel" en het Wattez-park rondom dat steeds verder wordt hersteld.
En dat allemaal op één dag; een record!

De Engelandreis.

donderdag 19 t/m dinsdag 24 juni '08

Deze reis naar de Engelse Cotswolds werd verzorgd door Garden Tours.

Oud Ootmarsum.

woensdag 2 juli '08

We bezochten op de vermoedelijk heetste dag van het jaar de boerderij van Tuinkringleden Siny en Gerard Hogeling en genoten van de kruidenlezing van Gernot Ottink. Na afloop waren er Duitse broodjes en, jawel, heerlijke soep van "tuinmansverdriet"! En zo zie je maar dat zelfs dàt nog ergens goed voor is.

Nazomertocht naar tuinen rondom Zwolle.

dinsdag 26 augustus '08

Een heel bijzondere en gevarieerde reis naar o.m. een pluktuin, waar we ons naar hartelust konden uitleven en een bezoek aan havezate “Den Alerdinck”: echt een belevenis. Het huis is een heel intensief door de familie Koning gerestaureerd kasteeltje dat in een prachtig stil bosgebied is gelegen. We genoten van een wandeling door tuin en park en mochten ook binnen kijken.
Een uitgebreid buffet in "Dalzicht" besloot deze laatste Tuinkringdag van het seizoen 2008.

De Kerstworkshop

zaterdag 20 december '08

"Vijf dagen voor Kerstmis is de ideale tijd om een feestelijk bloemenarrangement te maken. Ook onhandige mensen gaan met een fraai kerststuk naar huis dankzij de optimale begeleiding door de zeer ervaren TT-leden Trees Oude Tanke en Marijke Heinink."
Dat stond in de aankondiging van de Kerstworkshop die werd gehouden in het Natuurzwembad 'Tuindorp' aan de Vijverlaan in Hengelo Ov. Bovendien werd een historische Tuindorpwandeling verzorgd door vwo-docent drs. John Voogd die al 21 jaar in Het Tuindorp woont. Hij nam ons mee voor een korte winterwandeling door een kerstig Tuindorp.
Na de wandeling konden we onze handen opwarmen aan een heerlijke kop koffie of thee in de Tuinzaal van het Tuindorpbad. Daar was inmiddels ook de groep dames gearriveerd die de wandeling al eens meemaakten en een uur later waren gekomen. Er was voor lekkers gezorgd in de vorm van een stuk appel- of notentaart. En daarna werd begonnen aan het kerststuk.
Al met al een geslaagde afsluiting van het tuinkringseizoen 2008.


SEIZOEN 2009

De NIEUW TUINJAARSBIJEENKOMST in "Het Wapen van Beckum".

donderdag 26 februari '09

Het eerste samenzijn van dit jaar vond weer plaats in het Wapen van Beckum; buiten regen, binnen gezellig bij het vuurtje met koffie en lekkers.
We genoten van prachtige 3D-dia’s van ons erelid Piet Boersma uit Emmeloord over landschappen en tuinen die hij tijdens zijn vaak verre reizen (als naar Nieuw Zeeland!) fotografeerde.
Ook zagen we nog beelden van onze voorbije Cotswoldsreis voorbijkomen en werd er een collage getoond van films en dia’s die een impressie gaven van TT-gebeurtenissen van het afgelopen en het komende jaar.
En dat alles gelardeerd met gedichten van en voorgedragen door Bert de Haan en Fransje van Arkel. Kortom: een waardige start van het Tuinkring-jaar!


Landschappelijke AUTOTOCHT-WANDELING in TUBBERGEN.

zondag 17 mei '09

Na een aantal droge en zonnige weken de eerste dag dat regen werd voorspeld! Gelukkig viel het mee en konden we, na de gezamenlijke ontvangst in Zenderen, genieten van een wandeling om het landschapspark en retentiegebied van het landgoed Baasdam.
Aansluitend bezochten we de landgoederen Herinckhave en Heerenbrinck. Op elk landgoed werden we door de eigenaars, resp. mw Jet Gorter, dhr. Lothar von Bönninghausen en dhr Harry Löwik en zijn partner Riet ontvangen.
Na afloop ging het via de Fleringer Es, waar de oudste boom (1600!) van Twente, de Kroezeboom, staat terug naar "Het Seminar" in Zenderen waar we konden napraten onder het genot van een kopje soep en een hapje.


CURSUS TUINGROEN.

maart, april, mei '09

Deelnemers konden kiezen voor een cursusreeks door Co Verhage van 3 avonden of 3 middagen die werd afgesloten met een gezamenlijke avond op 25 mei.
Co was ruim 25 jaar docent aan de tuinbouwschool AOC-oost in Enschede, de opleiding tot hovenier.
Na enthousiaste berichten over de natuurcursus die Co in 2008 gaf heeft hij deze cursus aangepast voor tuiniers die hun inzicht over groei/snoei/grondsoort/verzorging van bomen en struiken in hun tuin willen verbeteren, vandaar dat de cursus verschillende groeifasen omvatte in maart, april en mei.
De cursus werd gegeven in “De Kruidenhof” in Eibergen.


ROND DE SPARRENLAAN IN BARCHEM.

donderdag 4 juni '09

De koudste dag van de maand, maar mooi!
Drie Tuinkringleden wonen in de Sparrenlaan: dat was een bezoek waard! Het zijn tuinen, liggend in het bos- naar halfschaduwtuinen en ook tuinen die volop in de zon liggen van ook verschillende grootten tot wel 20-30 are. Barbara de Graaf organiseerde deze prachtige dag die werd afgesloten met een hapje en een drankje bij landgoed de “Morgenstern”.


BUSTOCHT NAAR MECHELEN.

vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juni 2009

Twee dagen in de stralende zon en één ochtend vanonder de paraplu bekeken we de tuinen rond Mechelen.
We waren, rondgereden door onze Brookhuis-chauffeur en toeverlaat Roy Deen, in de tuin van tuinarchitekt, boomkweker en industrieel ontwerper Mark Moris, bezochten het witte kasteeltje “Hof van Rameyen”, een oorspronkelijke waterburcht daterend uit de 13e eeuw, keken rond in de sprookjestuin van 1 1/2 ha van de bekende couturier Edouard Vermeulen en de woon- en werkplek van ontwerper Luc D’Hulst, wandelden in de romantische bloementuin van de familie Mellaerts, bekeken de tuin en woning van Myriam Metz en werden verwend in de tuin van Renée en Macko Laqueur.
Voeg daarbij ons bezoek aan rozenkwekerij Casteels en Mechelen zelf en ziedaar ons België-reisje in een notendop.


FIETSTOCHT RONDOM BUURSE.

vrijdag 19 juni 2009

Onder een vriendelijk zonnetje stapten 42 'Tuinkringers' op de fiets om langs onder leiding van Marijke Heinink gebaande paden tuinen rondom Buurse te gaan bezoeken. Het startadres was de Haarmühle, net over de grens, waar de fietsen en de koffie klaar stonden.
Bezocht werden onder meer 2 Tuinkring-adressen:
Koos en Pieter Bos in 'Klein Soestdijk', het witte gezellige huis waarachter een heerlijke nuts- en siertuin ligt en Ciska en Frans van Meggelen die al 20 jaar wonen op een verborgen plek waar ze van een zomerhuis een prachtig woonhuis hebben gemaakt.
De dag werd afgesloten met een buffet in de Haarmühle.


BUSTOCHT NAAR DE BETUWE.

woensdag 24 juni '09

Daar gingen we dan: prinsheerlijk businessclass in de VIP-bus van Brookhuis in alle vroegte met Jan aan het stuur op weg naar de Betuwe.
Op weg naar de tuin van Emile Bode waar we door zijn dochters werden ontvangen, naar 't Klooster in Zennewijnen, naar Neerrijnen en Wolfheze.
Naar Neerrijnen om de kerktuin en de kerk te bekijken waar Theodora voor ons optrad en Juke Hudig ons ontving.
Naar Wolfheze naar het prachtige "In den Eckel" en tenslotte Hotel restaurant de Buunderkamp waar we deze prachtige, zonnige dag afsloten met een gezellig etentje.
Om daarna in onze fauteuils teruggereden te worden naar huis.

NAZOMER-BUSTOCHT.

dinsdag 25 augustus '09

Ons laatste (zomer-)evenement van dit seizoen bracht ons in Laren met een onderweg-bezoek aan de mooie tuin van Ton en Ina Blokvoort, romantisch liggend aan de IJssel rondom een voormalige boerderij die door hen heel smaakvol is verbouwd.
Na de lunch in Laren waar we enkele uurtjes vrij waren, bezochten we kwekerij "de Limieten" in Huizen en de prachtige tuin van Saskia en Fezi Khaleghi Yazdi, ontworpen door Piet Oudolf, in Blaricum.
De dag werd afgesloten met een buffet in "het ei van Columbus" in Beekbergen, dat speciaal voor ons open ging!
KERSTWORKSHOP.

zaterdag 19 december '09

"Zes dagen voor Kerstmis is de ideale tijd om een feestelijk bloemenarrangement te maken. Ook onhandige mensen gaan met een fraai kerststuk naar huis".
Zo stond het in de aankondiging van de Kerstworkshop, en zo was het.
In de Kruidenhof, bij de Mallumse Molen, zwaaide Trees Oude Tanke als vanouds de scepter en men ging na afloop met een fraai werkstuk naar huis.
Een traditie "om er in te houden".


SEIZOEN 2010

De NIEUW TUINJAARSBIJEENKOMST in "Het Wapen van Beckum".

woensdag 24 februari '10

We vierden daar het nieuwe tuinjaar!
Het eerste deel van de avond, na de koffie bij binnenkomst, werd ingevuld door Ineke Addink, Clairle Westphal, Erik Eertink en Trudy Welman die enkele van hun mooiste foto’s, tijdens het vorige Tuinkringjaar gemaakt, zelf via een beamer presenteerden. Suzanne Isselstein en Giny de Graaf vertelden over hun hobby's en Lindy vertoonde foto's van de tuin van Emile Bode en een film over het futuristische huis van Hanny en Anton Schouten dat we nog gaan bezoeken.
Na de pauze was ons erelid Piet Boersma uit Emmeloord weer aan het woord en het beeld met één van zijn 3D-voorstellingen. Spectaculair!
En als altijd: niemand ging met lege handen naar huis dankzij ook de vaste verloting!


FIETSTOCHT RONDOM REKKEN.

zondag 16 mei '10

Ja! Het zonnetje scheen -voorzichtig. Ja! Het was droog en het was goed fietsweer. Alleen de rododendrons hielden zich niet helemaal aan de afspraak om overal uitbundig te bloeien. Maar dat deed niets af aan de prachtige, door Marijke Heinink en Trees Oude Tanke voorbereide, fietstocht langs geselecteerde tuinen in ons eigen Twentse landschap.
We fietsten door het mooie Haaksbergerveen en over het landgoed Lankheet.en eindigden -zoals dat heet- "moe maar voldaan" bij 't Hagen met een gezamenlijke maaltijd.
Marijke en Trees en vanzelfsprekend alle gastheren en -vrouwen, bedankt!


EEN REIS DOOR DE WERELD VAN KLEUREN.

dinsdag 25 mei '10

Deze lezing door kleurendeskundige Lucie Schäfer bestond uit twee delen:
-kleuren: hun geschiedenis, gevoelswaarden, herkomst en de basis van de kleurenleer.
-toepassing van kleur in het interieur en kleur in de tuin. Hoe versterken kleuren elkaar, welke kleuren harmoniëren en wat is de optische werking van kleur.
Een groot succes dat herhaling op vrijdag 28 mei noodzakelijk maakte.
Lucie, bedankt!!


CURSUS TUINPLANT.

dinsdag 1 en 8 juni '10

Doordat de aanmelding voor de cursus groter was dan het beperkte aantal personen dat kon deelnemen werden 2 extra dagen (2 en 9 juni) ingelast.
De cursus werd gegeven door Co Verhage in de grote plantenkas van kwekers Freddy en Lidy Fahner die ons begeleidden door hun kwekerij en voorzagen van koffie, thee en fris.
Co bracht ons al zijn ervaring met de inrichting van de tuin en de kennis van de planten over.
Voor wie nog even op internet een kijkje wil nemen bij de kwekerij: het adres is www.fahner-vasteplanten.nl.


WARNSVELD WANDELTOCHT.

vrijdag 11 juni 2010.

We werden op deze gelukkig droge dag als eerste ontvangen door Herco Kleine op de oude havezathe Huis 't Velde. Na de gebruikelijke "koffie met" en Herco's inleiding volgde een indeling in groepen en verspreidden we ons over het centrum van Warnsveld waar we de grote historische Overtuin met eeuwenoude bomen (zie www.deovertuin.nl) bezochten en in een zestal tuinen ontvangen werden.
De dag werd afgesloten met een, na deze drukke dag uiterst welkome, maaltijd in restaurant "De Chinese Muur".

DAGTOCHT NAAR DE VELUWE.

vrijdag 25 juni 2010.

Een prachtige, zonnige dag waarmee we het voorjaarsprogramma van Tuinkring Twente afsloten. We bezochten, na de gebruikelijke "koffie met", welgeteld zeven tuinen waarvan in Hoog Soeren de tuinen van Sal van Son en Cor Gootjes, Birgit en Hylke Brandsma, Tiny en Meinte Veninga en Aad en Anita van Houwelingen.
Daarna volgden nog in Putten landgoed www.Schovenhorst.nl, het Fins-houten huis van Beatrijs en Rudolf in Garderen en het vijf verdiepingen hoge, cilindervormige huis van Anton en Hanny in Beekbergen dat de publieksprijs voor architektuur in 2007 kreeg en dat wij van buiten en binnen mochten bekijken.
En tenslotte was er natuurlijk het afsluitende buffet bij de Cantharel in Ugchelen waar we heerlijk buiten konden nagenieten van een prachtige dag.

BETUWE DAGTOCHT PER BUS.

dinsdag 24 augustus 2010.

Tijdens deze laatste bustocht van dit seizoen werden we 's ochtends allereerst ontvangen in de prachtig aan de Linge gelegen tuin van Maria en Hans van der Hoeven en Andries' hortensiakwekerij in Zoelen. Na de koffie volgde de tuin van Fred Aukes in Kapel Avezaath en bezochten we de glasblazerij en het glasmuseum in Leerdam (met tuin aangelegd door TV-tuinman Rob Verlinden...).
De dag werd afgesloten met een bezoek aan de 'Kastanjehof' van Harrie en Marie-Therese Tomlov en een fijne maaltijd bij Hotel-restaurant 'Buunderkamp' in Wolfheze.
Winand Sibelder bracht ons 's avonds rond tienen weer veilig thuis.

KASTEEL TWICKEL.

woensdag 1 en donderdag 9 september 2010.

Het laatste evenement van dit seizoen "Twickel" was een succes! We kregen zo'n 80 aanmeldingen verdeeld over twee dagen.
‘s Morgens bezochten we privétuinen in Delden waaronder die van TT-lid Olga van Ekelenburg en ‘s middags, in groepen verdeeld, het huis en de tuinen van Twickel.
Beide dagen werden besloten in een oude hoeve (monument) op Twickelse grond: “Hoeve de Haar”. Daar wachtten ons heerlijke “eigen” soep, lekkere hapjes en drankjes om allemaal samen de dag af te sluiten.
SEIZOEN 2011


De Engelandreis.

van donderdag 23 t/m dinsdag 28 juni '11

De reis werd verzorgd in samenwerking met Garden-Tours en stond onder leiding van Piet Boersma die in het gebied Shropshire al vaker is geweest en Lindy van Wezel. Met als altijd Roy aan het stuur van de Brookhuisbus.
De eerste dag was voornamelijk een reisdag. We bekeken nog even Maassluis, waar Piet lang gewoond heeft en stapten toen op de nachtboot waar sommigen van ons maar moeilijk in de bovenste kooi konden komen.
De tweede dag was gewijd aan Coughton Court en Packwood House. Overnachting in Telfort.

De volgende dag (zaterdag) al weer vroeg op. Na een regenbuitje Lower Hall, lunch in The Plume of Feathers en daarna Preen Manor en Wenlock Priory.
Zondagmorgen vrij in Shrewsbury, daarna Wollerton Old Hall en Powis Castle & Gardens. Warm!
Maandag de laatste dag; Bezoek aan David Austin Roses, Stonehouse Cottage Garden en Dedham.

En dan is het al weer voorbij. 's Avonds inschepen en de volgende ochtend ontscheping in Hoek van Holland.
Nog even een bezoek aan Honselersdijk waar bloemenveiling Flora nog volop in bedrijf is. Zeer interessant ook omdat Engeland het 2e exportland is van Flora. We nemen afscheid van elkaar zo rond het middaguur bij de Cantharel in Apeldoorn.
SEIZOEN 2012


De Nieuw Tuinjaarsbijeenkomst, nog nét voor het begin van de lente.

donderdag 15 maart '12

Een avond die om half acht na de koffie begon met Tuinkringnieuws, waarna een collage werd getoond van films en dia's die een impressie gaven van de Shropshire-reis van het vorige jaar, maar ook van het komende tuinprogramma van 2012.
Daarna beelden vanaf een beamer en uitleg van Clairle Westphal over de door haar geplande Euregiotocht.
Jacqueline van Eck vertelde over haar tuin en Gert Banis, die in het oude jachthuis "Het Wanink" woont op Twickelergrond in Delden, gaf een toelichting op een korte film over dit door hem totaal gerenoveerde, unieke jachthuis.
Na de pauze (ruim bemeten om elkaar te ontmoeten) kwam ons erelid Piet Boersma uit Emmeloord aan het woord en toonde zijn bijzondere 3D-opnamen van landschappen en tuinen die hij tijdens zijn vaak verre reizen maakte. Deze keer zagen we nationale parken in de U.S. als o.m. Grand Canyon, Yosemite, Everglades naast ook nog zijn mooie beelden van onze laatste Shropshire-reis voorbijkomen.
Tenslotte was er nog de traditionele verloting en een prijsvraag met leuke prijzen. En al even traditioneel ging ook dit keer niemand met lege handen naar huis!
Kortom: een verrassende, afwisselende avond.

Bezoek aan Werner Reinermann.

26 en 30 maart en 1 april '12

We reden naar het 100 jaar oude, authentieke familiehuis van de daglelie- en irisverzamelaar Werner Reinermann. Elk plekje in zijn huis van 2 verdiepingen, met vele kleine kamers, is bezet met door hem gekochte, unieke kunstwerken. Zelfs muren zijn in opdracht beschilderd. Ook in zijn kunst zien we genoemde bloemen steeds terug.
In deze periode was het huis door de gastheer zelf volop en op zijn Paasbest versierd en bij de ontvangst stond een lange tafel met lekkers klaar. Zó bijzonder...

Euregio-bustocht.

dinsdag 5 juni 2012.

Het geluk is met de Tuinkring want we reden op de enige zonnige dag van de week het Duitse gebied in op onze "Euregio-tocht".
Daar bezochten we achtereenvolgens de kwekerij van de familie Dahlke in Rosendahl, de Irisgarten van Werner Reinermann (zie hiernaast op video), de Kreislehrgarten in Steinfurt, de familie Amman in Billerbeck, Ernstings Bau in Coesfeld en tenslotte het Glasmuseum, ook in Coesfeld.
Een mooie, maar drukke dag die heerlijk werd afgesloten in het originele Bauerncafé Höltershof bij het museum.

Delden en omgeving.

vrijdag 15 juni 2012.

 

Het geluk is niet altijd met de Tuinkring want we reden op de enige regenachtige dag van de week door de mooie omgeving van Delden.
Gelukkig waren de tuinen er niet minder mooi om.
We bezochten de mooie tuin van tuinvrouw Jacqueline van Eck, de strakke landschappelijke tuin en het lieve huis van TT-lid Joke Neurdenburg, de twee tuinen van de families Banis en Baak die het oude jachthuis, "Het Wanink", van de baron bewonen (zie het filmpje hiernaast) en waren te gast bij Tuinkringlid Marianne Hoekstra in Borne.
Deze tocht met eigen auto's eindigde bij Hoeve de Haar, ook op Twickelse grond, met een gezellig en van hapjes/drankjes voorzien samenzijn, net als in 2010!

Dagtocht naar de Floriade in Venlo.

donderdag 21 juni 2012.

De eerste zomerdag!
We bezochten, voorafgaand aan de Floriade de tuin van de familie Gubbels waar we werden getracteerd op koffie met wat lekkers. En daarna: de Floriade. De Zen-tuin, Villa Flora, Foot Kiss en butterflies, Animal Eyes, The Green Engine..... te veel om op te noemen en op één dag te bezoeken.
Een eenmalige manifestatie die werd afgesloten met een diner in een voormalig klooster.
En nog net voor het noodweer thuis!


Enschede-fietstocht.

dinsdag 21 augustus 2012.

Een voorzichtig zonnetje, een heerlijke temperatuur (niet te heet) en geen regen: echt Tuinkring-weer!.
We maakten met 37 deelnemers een door Dorette Schoo (met hulp van o.m. Irene Luckman) uitgezette fietstocht van ongeveer 30 km totaal in het gebied Zuid-Esmarke / Enschede-oost en Lonneker.
Dorette bewoont een mooie ruime plek in de Zuid Esmarke en heeft na de verbouwing van haar huis door haar schoonzoon de tuin aangepakt. De bekende tuinontwerper en -beplanter Harry Pierik uit Zwolle werd uitgenodigd en met hem heeft ze door flink in te grijpen haar tuin weten te verbeteren.
Behalve ontvangst in eigen tuin, zagen we de tuin van Ineke van Zuijlen, de nog jonge tuin van TT-lid Irene Luckman samen met de tuin van Niek Noom, de prachtplek van onze Rita van Ulzen voor de lunch (zij maakte weer allerlei heerlijks bij ons lunchpakket) en het historische landgoed "De IJzerhaar" van Jan Jansen waar Paul van Tongeren, Twents tuinarchitekt, over de historie van de tuin vertelde.

Het einde van de dag was aan tafels voor een etentje bij 'Sprakel in 't Bos in Lonneker. waarna een fietstochtje van zo'n 20 minuten ons bij de Miro (het startpunt) terugbracht.

Achterhoek-oost autotocht.

vrijdag 31 augustus 2012

En jawel, net als in Delden pikte de Tuinkring er de enige regenachtige dag van de week uit om een tocht te organiseren. Maar ook dit keer genoten de deelnemers, niet voor een kleintje vervaard, vanonder de paraplu's van de mooie tuinen.
We bezochten de tuin van de familie Laninga, ontworpen door tuinarchitekt Dick Beijer, de bijzondere tuin van 4000 m2 van Tuinkringlid Dineke Brethouwer, die bij haar nieuwe woonplek met hulp van ex-buurman en ontwerper Harry Esselink, een prachtige tuin heeft ontworpen en daarna ook, verdeeld in groepen, de bijna-buren en zeer creatieve kunstenaars Anton ter Braak (beeldhouwen) met een beeldentuin en expo-ruimte en TT-lid Marlies Swarttouw (schilderen).
Als laatste de tuin van Dietje Boeschoten, ontworpen door tuinontwerpster Janine ten Horn in het buitengebied van Geesteren.
Eenmaal aan de maaltijd bij Erve Brooks kon ons niets meer deren: een geslaagde dag met veel dank aan organisatrice Trudy Welman!
SEIZOEN 2013


Bezoek aan Werner Reinermann.

op ma 18, wo 20 en za 23 maart 2013.

Herkansing voor degenen die het vorige bezoek (in 2012) moesten missen. Wegens overweldigende belangstelling dit keer over drie dagen verspreid!
Lees het verslag Tocht naar Werner Reinermann van Norbert Langhorst.

TUINEN- en CULTUURREIS NORMANDIE.

zondag 16 t/m donderdag 20 juni 2013.

Een reis die gekenmerkt werd door "Regen in de bus, zon in de tuinen".
We bezochten onder meer:

 • Vijf tuinen bij de abdij van Valloires (18e eeuw). Groot en bijzonder met verschillende sferen, water en de centrale rozentuin. Ontworpen in 1957 door Gilles Clément. Een mooi tuincafé met boutique om in te "verpozen".
 • Les jardins d'Angelique. Opgedragen in 1989 aan Angelique, de overleden dochter van het echtpaar Lebellegard. Voor en achter het 17e eeuwse huis liggen heel verschillende tuinen (zie foto hiernaast). Voor het huis weelderig, daarachter formeel. Echt heel mooi!
 • De tuin én het huis van de impressionistisch schilderende Claude Monet. Wel 250 keer heeft hij bloemen, planten of water in zijn tuin op doek vastgelegd: hij woonde hier 43 jaar tot 1926. De tuin was zijn inspiratiebron. Een historisch monument.
 • De tuin bij Chateau de Brécy als een van de weinige nog bestaande tuinen vanaf de helft 17e eeuw. Zo formeel en dankzij de terrassen en sierlijke ondersteuningen van snoeivormen, hekken en muren heel apart.
 • Jardins de Castillon-Plantbessin.Twee prachtige tuinen van de familie Sainte Beuve. Tot Franse "tuinen van het jaar" benoemd in 2009.
 • Rouen natuurlijk! Een hele morgen vrij, wandelen in het prachtige centrum met de indrukwekkende kathedraal. De 15e eeuwse klok 'l'Horloge' die je niet kunt missen. De executieplaats (1431) van Jeanne d'Arc, de nationale heldin en de mooie botanische "Jardin des Plantes" met naamkaartjes bij al wat er groeit met centraal een prachtige serre, rond 1840 gebouwd.
 • Parc Floral in Caen, pas in 1994 geopend: vijftig jaar na de landing van de Geallieerden op de Normandische kust. Ter ere van de vrede aangelegd. Indrukwekkend door z'n vormgeving en de berceaux vol rozenbloei.

 • Bois des Moutiers is een privéhuis nog steeds van de familie Bouchayer-Mallet al is het in de verkoop.
  Het is door architect sir Edwin Lutyens ontworpen. Gertrude Jekyll ontwierp in overleg met sir Edwin en opdrachtgever Guillaume Mallet vanaf 1898 de meest Engelse, wereldberoemde tuin van Frankrijk.

Laat thuis door urenlange files rond Antwerpen, maar mooi!
De Achterland-autotocht door Dirk Addink

dinsdag 27 augustus 2013.

We begonnen in Nijverdal bij 'Dalzicht' waar werd gecarpoold en bezochten vervolgens
* de landelijk gelegen tuin (1 ha) van Tuinkringleden Dirk en Berna Addink in Laren Gld.,
* de bijzondere kwekerij van Arjan Schepers in Mariënheem, die speciaal voor ons openging,
* de tuin van Rienus en Leny Heetkamp in Hellendoorn met z'n vijverpartijen op verschillende niveaus, esdoorn- en hostasoorten en een heel bijzondere boom- en struikaanplant,
* de tuin van Marcel Evers en Chris Pen
* en tenslotte de tuin van Frank en Annelies Naber in Heino.
Een prachtige, zonnige dag die werd afgesloten met een "eenvoudige, doch voedzame maaltijd" in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal.


De Enschedese Paradijzendag door Anneke Stevens.

vrijdag 20 september 2013.

Deze dag was de feestelijke afsluiting van het TT-seizoen van dit jaar. Inclusief een leuke lunch en een gezamenlijke afsluiting met soep/brood/hapjes en drankjes in de Enschedese binnentuin "Het Paradijs". We bezochten deze dag meer paradijzen:

- landgoed "De Weele", bewoond door Edith en Herm Jan Robers die ons de prachtige omgeving van 'de Weele' lieten zien.

- landgoed "Het Stroot" van de familie Enklaar. Een 19e eeuws monumentaal landhuis achter een grote, zandstenen poort. Met koetshuis, boerderij en schuren: alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

- Tuul Pameijer die een heerlijke lunch in de speciaal voor ons opgezette tent in haar tuin verzorgde.

- Huize de Boekel, bewoond door het echtpaar Steinmeijer. Het door Karel Muller ontworpen, toenmalige buitenhuis van Mini ter Kuile en haar man met de in 1915 door de Brusselse architekt van der Swaelmen ontworpen tuin.

- Het Rijksmuseum Twenthe met de tijdelijke expositie" Paden naar het Paradijs".

En tenslotte naar het door Adriaan Schalken uit gerecyclede materialen opgebouwde 'Paradijs' waar we op deze bewolkte, maar gelukkig droge dag (er was zelfs af en toe nog een zonnetje te zien!) dit tuinseizoen feestelijk afrondden.
SEIZOEN 2014


De Nieuw Tuinjaarsavond

woensdag 19 maart 2014.

Als vanouds in de grote zaal "Het Nunnink" bij Boenders in Beckum.
Bij de entree en het brandende houtvuur werd tot ca. half acht koffie/thee met lekkers aangeboden en in de pauze een drankje met lentehapjes geserveerd.
De inhoud van die gezellige avond (lees hier hoe die avonden worden ervaren) was deels eigen inbreng met onder meer speciale filmpjes en deels, na de pauze, de fantastische, nog ongekende 3D-beelden van ons erelid Piet Boersma.

Piet en zijn vrouw adopteerden ooit een dochtertje uit Indonesie, Karin, en ze hebben vanaf 1980 8 à 9 keer Indonesië bezocht. Maar ook werden onder meer enkele dia's vertoond van Piets reis naar Engeland in 2013 die ons in 2015 te wachten staat en die begint op donderdag 18 juni 2015.
Dat wordt sparen en je verheugen op deze reis met Piet als reisleider!!

Ons Tuinkringlid Jacqueline van Eck in Goor (met een enorme tuin), verzendt al jaren sneeuwklokjes Galanthus nivalus "in the green" naar relaties. Vers uitgestoken en verpakt met plantadvies stonden ze die 19e maart klaar.


Dan, tenslotte, traditie, de verloting aan het eind van de avond! Altijd spannend. En als altijd ging niemand met lege handen naar huis!
De DRENTHETOCHT

woensdag 18 juni 2014.

Goed weer, ondanks de slechte voorspellingen. Deze tocht, voorbereid door Thérèse Groet uit Rheeze, begon bij Mien Ruys in Dedemsvaart.
Na de bekende koffie met gebak bezochten we met onze "Konferenz-bus" de tuinen van “De Luie Tuinman” in Ruinen waar we onder toeziend oog van het echtpaar Jan en Nicolette Nauta onder het genot van een kopje soep ons lunchpakket konden verorberen.

Daarna volgden nog de tuin van Joke Kuiperij en Karel Huyts in Koekange,de beeldentuin in Gees en -als onverwacht toetje- een flitsend bezoek aan de tuin van Lieke Enthoven in Ommen.

De dag werd besloten met een buffet in Huis “Het Laer www.laer.nl waar we deze mooie dag op een heel bijzondere manier beeindigden.

Tuinen richting Utrecht

woensdag 3 september 2014.

Toen we vanochtend wakker werden was de lucht blauw; en verder de hele dag een stralende zon! Zo prachtig dat een fietser die we bij de Woerdense Verlaat tegenkwamen, pardoes de sloot indook....
Na koffie met gebak bij Willem Tijstermans in Nieuwkoop en een heerlijke tocht over de Nieuwkoopse plassen werden we afgezet aan de Hollandsekade in de Woerdense Verlaat. Een kort wandelingetje bracht ons bij Fernande Hora Siccama. Ze vertelde hoe ze leeft en werkt en gaf een aparte bloemschik-demo en zelfgemaakte soep.
De bus reed ons daarna naar de indrukwekkende tuin van het echtpaar Jelke Jan en Loes De With in Hagestein “In Liefde Bloeyende” waar ons een superontvangst met gedekte tafels ten deel viel. Na de sobere voortuin zagen we een strak (door Mien Ruys 1991) ontworpen tuin van 1700 m2 die later werd uitgebreid naar 2 ha.
Een eiland in de grote waterpartij, de grassenborders, het rosarium, de nieuwe prairietuin, ze vormden samen een prachtig lijnenspel.
Tenslotte bezochten we de nu tien jaar oude tuin van Albertine van Schelven rond een rietgedekt huis. Perfekte borders en gazon, terras, boomgaardje en vijver, rozen. Ook in september nog volop het bezien waard.
De dag werd afgesloten met een heerlijk buffet bij de Cantharel in Apeldoorn waarna we, dankzij onze chauffeur Dick Vos, om precies 9 uur weer in Haaksbergen terug waren.SEIZOEN 2015


De Bollentocht

vrijdag 24 april 2015.

Geholpen door mooi weer (zonnetje, 20 graden) bezochten we onder leiding van Piet Boersma vier tuinen en het Bolleninfocentrum in de Noordoostpolder.
Aankomst na anderhalf uur in de tuin van Lipkje Schat waar zij ons warm ontving met koffie en heerlijk gebak.
Daarna werd onze groep verdeeld over twee tuinen waarna werd gewisseld tussen:

* die van Elly Kloosterboer: "De Goldhoorn Gardens" en
* die van Jan en Elly Giesen: "De Pegasushof".

En in beide tuinen werd een heerlijke lunch voor ons verzorgd en mochten we ons eigen tulpenboeket plukken! Deze keer dus geen lunchpakketje mee!

Vervolgens brachten we een kort bezoek aan het Tulpeninformatiecentrum in Creil.
Als laatste bezochten we de "De Stekkentuin" van Wies Voesten waar Wies ons weer tot en met met hapjes/drankjes verzorgde voor we aan onze route naar huis begonnen en konden terugkijken op een mooie dag.

De Engelandreis

donderdag 18 t/m maandag 22 juni 2015.

Vertrek om 7:30 uit Haaksbergen en daarna met Le Shuttle via de Eurotunnel van Calais naar Folkestone.
Na aankomst in Folkestone naar Godinton House & Gardens in Ashford en vandaar naar Basingstoke waar we vier nachten met halfpension in het Basingstoke Country Hotel verbleven.
De volgende dag Bramdean House, waar we werden ontvangen door Mrs. Wakefield met haar tuinman.

In een nabije pub, de Hinton Arms, vervolgens de lunch, waarna vertrek naar Colemore House.
Tenslotte bezochten we Farleigh House in Farleigh Wallop.


Zaterdag naar de parkachtige tuinen van West Dean, Arundel Castle en tenslotte een vrij bezoek aan Chichester waar velen van ons de kathedraal bezochten.

De voorlaatste dag ging naar Henfield en de Sussex Prairie Garden waarna de dag werd besloten in Storrington, Parham House & Garden, geweldig! Groot! Zoveel te zien, ook in de prachtige tuin met oogverblindende borders.
De laatste dag bracht ons naar “The Manor House Garden” in Upton Grey waar eigenaresse mrs Rose Wallinger, een hartelijke gastvrouw, ons ontving.
En dan vertrek naar de terminal in Folkestone, waar we moesten wachten door ongeregeldheden in Frankrijk. Dat zorgde voor een paar uur vertraging waardoor we pas rond 8 uur aanschoven in Tilburg voor een lekker en gezellig afscheidsdiner in een unieke omgeving tot besluit. En pas om kwart voor één in Haaksbergen arriveerden.
Laat, moe, maar voldaan!

De Najaarstocht

dinsdag 8 september 2015.

 

Na weken van regen en regenbuien eindelijk een vriendelijke dag! Geen uitbundige zon, maar prima weer voor ons tuinreisje.
We bezochten de tuin “De Villa”, die naam heeft gemaakt door vele publicaties.Bekijk hun site www.tuindevilla.nl en het filmpje hiernaast, dan weet je genoeg!

Daarna naar de schitterende tuin van Jan en Elly van Egmond in Dreumel www.robbekampen.nl en naar de tuinen van Appeltern. Zie www.appeltern.nl
De dag en het seizoen 2015 werden afgesloten met het welhaast traditionele diner; dit keer verzorgd door Jasmine Garden in Eibergen.SEIZOEN 2016


De Tuinkringavond

dinsdag 15 maart 2016.

Als vanouds in "Het Wapen van Beckum".
Na ontvangst bij het knapperige haardvuur met koffie, thee en iets erbij, beet om half acht Piet Boersma het spits af met de fantastische, nog ongekende 3D-beelden die hij vorig jaar maakte in Nederland, Engeland en Canada (Butchart Garden).
Ook kwam onze Engelandreis die hij in juni 2017 gaat leiden ter sprake...

Tijdens en na de ruime pauze:
Toonden Marlies Swarttouw, Bouke Veltman, Miny Wigger en Henny Verbeek hun (schilder-werk) en werden de prachtige boeken van vroegere reizen bekeken.
Plantjes werden uitgewisseld, mini-plantjes van de witte judaspenning en sneeuwklokjes verwisselden van eigenaar.

De avond werd besloten met onder meer kleine, interessante, mooie filmpjes, een gedicht voorgedragen door Conny van Vliet en natuurlijk was er de verloting nieuwe stijl waar bijna meer prijsjes werden weggegeven dan er lootjes waren!

En tenslotte ging niemand -zo rond half elf- met lege handen naar huis!De Euregiotocht

woensdag 15 juni 2016.

Zowaar was het eventjes droog toen we op weg gingen naar ons eerste reisdoel: Insel Hombroich, waar we niet alleen wandelden in de enorme tuin langs open paviljoens en allerlei kunstvormen, maar ook in het restaurant onze lunch kregen aangeboden. Zie ook www.inselhombroich.de.

Daarna vertrokken we naar Schloss Dyck waar we zowel de Engelse tuin als het slot bezochten.

Onze Euregiotocht werd afgesloten bij Angelika en Berthold van Garten Picker (zie foto hiernaast).
Wie nog wat wil nagenieten van ons bezoek: bekijk op www.garten-picker.de de video’s!
Alleen de lekkere hapjes zijn wel op....

Je wereld in kleur

vrijdag 24 juni 2016.


Een lezing over kleurgebruik in tuin en interieur door kleurendeskundige en TT-lid Lucie Schaefer.

We reden met eigen auto’s naar haar prachtig verbouwde woonboerderij bij Bad Bentheim, waar we, helemaal buitenaf, werden ontvangen met een heerlijke lunch in haar woonkamer (zie foto hiernaast).

Na de lezing werd haar kleurgebruik getoond in huis en ook in de riante kleurige, zelfontworpen tuin.

De Najaarstocht

donderdag 25 augustus 2016.

Als voorspeld een zonovergoten, tropische dag (34 graden!).
We bezochten “De Wilgenkamp” van Henk en Brigitte Gentis-van Dam Merrit, “Erf Klein Rassert”,een indrukwekkende tuin van 5400 m2 ontworpen bij een enorme paddenpoel met kleurrijke borders, boomgaardjes, bakhuisje, heerlijk rustig gelegen aan de rand van de Veluwe en gingen daarna op bezoek bij Donald de Marcas en Sonja Bernd’t. Hun “Hof van Sterrenstof” herbergt niet alleen een mooie bostuin, maar ook de bijzondere creaties van de zeer kunstzinnige Sonja.
Het laatste bezoek gold "De Beukenhof" een prachtige 1 ha grote nazomertuin van Ellen en Hans Lubbers.
De dag (en ook het seizoen) werd afgesloten met een buffet bij de Cantharel, waar we heerlijk buiten konden zitten, genietend van het mooie weer en een welverdiende maaltijd!

De Kerstkastelentocht

donderdag 15 december 2016.

Op een mistige ochtend vertrokken we om half tien uit Haaksbergen naar kasteel Engelenburg waar we koffie met heerlijke krentenwegge kregen. Daarna op naar kasteel Doorwerth, gezellig samen lunchen in het kasteelrestaurant van Doorwerth en als laatste naar de eerste open dag (de rustigste dag) van kasteel Middachten.
Het kasteel was juist door het team van Sjacco Gerritsen helemaal in kerstsfeer gebracht met uitbundige professionele bloemversieringen.
Een welkome kop erwtensoep sloot de Kerstkastelentocht af.
We waren rond 19:15 uur terug in Haaksbergen.

SEIZOEN 2017


Werner Reinermann

dinsdag 11 april 2017.

Met twee eigen auto's bezochten we de dinsdag voor Pasen het huis van Werner Reinermann in Schöppingen. We waren daar al vaker geweest, maar Werner blijft ons steeds weer verbazen met zijn bijzonder ingerichte huis.
Na nog een bezoek aan de (Sint-Brictiuskerk) ging de tocht verder naar (Rosenzentrum Westmünsterland, in Rosendahl - Osterwick.
Een gezellig samenzijn onder het genot van een "Käse-Torte" en een drankje sloot de dag af.

De Achterhoek-oost tocht

woensdag 17 mei 2017.

Zon! Het was volgens de Bilt zelfs een zomerse dag (= meer dan 25 graden).
We begonnen in Neede met een wandeling naar en door de tuin van Bouke Veltman.
Terug bij de auto's werd het carpoolen en gingen we op weg naar “D’n Uuthook” van Benny en Diny Schepers in Ruurlo.
Ook in Ruurlo woont TT-lid Dineke Brethouwer op “De Valk”. We bezochten haar romantische 5000 m2 grote tuin die door Harry Esselink werd ontworpen, maar door Dineke werd beplant en waar Dineke een heerlijke lunch voor ons had klaarstaan.

Daarna door naar Halle, naar de kwekerij van TT-lid en super-tuinmens Gerrie Veenstra. Hij is eigenaar van: “De Botterhutte”.
De dag werd afgesloten in Breedenbroek, in de zeer oude boerderij van Yvonne Knufing en Wim Duitshof.
Vanaf 2003 wonen ze hier op een 1 ½ ha groot terrein en in samenwerking met een landschapsarchitekt is hier “Het Meihuus” ontworpen.
En na nog een drankje was alles weer voorbij...

De Yorkshirereis

woensdag 14 juni t/m maandag 19 juni 2017.


We vertrokken woensdag 14 juni naar Rotterdam, naar de comfortabele veerboot van P&O. Na dineren en slapen ontwaakten zijn we in Kingston upon Hull.

Na het ontbijtbuffet gingen we op weg naar de Renishaw Hall gardens, “Gardens of the year” in 2015. Indrukwekkend en het eeuwenoud eigendom van Alexandra Sitwell en haar familie.
En daarna de volgende dagen: een fijn hotel, prachtige tuinen en een bezoek aan York met z'n unieke kathedraal.
Wil je precies weten hoe het was: binnenkort verschijnt het boekje met alle verslagen van deze reis.
Hier volstaan we met nog een paar foto's.

De Decemberreis

woensdag 13 december 2017.

Regen, regen, regen... Gelukkig speelde het grootste deel van onze decemberreis zich binnen af!
Het laatste evenement van 2017 bracht ons bij “De Roode Hoeve”, de 110 jaar oude IJsselhoeve van Arie en Liesbeth Keurhorst in Nijbroek, het Veluwse stadje Hattem met zijn leuke, zeer kerstversierde oude kern vol boeiende zaken zoals het Nederlands Bakkerijmuseum, het Anton Pieck-museum en de bijzonder mooie oude Andreaskerk.

Na een gezamenlijke lunch in het "Panorama Paviljoen" vertrokken we naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest met z'n tropische, overdekte tuinen met watervallen, riviertjes met koi-karpers, bijzondere vissen en weelderige plantengroei.
De geslaagde dag èn het Tuinkringjaar werden afgesloten met een diner in 'de Mallejan" in Vierhouten.

SEIZOEN 2018

De NieuwTuinjaars-avond

dinsdag 13 maart 2018.

De langzamerhand traditionele NieuwTuinjaars-avond was ook dit keer weer goedbezocht en vooral gezellig. Behalve de plannen voor de komende tijd kwamen wat hilarische filmpjes, een gedicht en vooral Piet Boersma's reis (weergegeven in 3D) naar tuinen en parken in Zuid Afrika voorbij.
Er waren weer mini-plantjes van de witte judaspenning, en tafels met inkijkboeken, meeneemspullen en -natuurlijk- onze verloting.
Volgend jaar is er geen NieuwTuinjaars-avond, maar wel een reis naar Engeland waarvan we in 3D alvast een voorproefje kregen.

De Twickel-dag

vrijdag 22 juni 2018.

De dag begon om 9.00 uur in museumboerderij “De Wendezoele” met koffie+krentenwegge en het uitdelen van een plattegrond met DRIE bijzondere mogelijkheden.
Naar keuze.:
1. verblijf in tuin en gebouwen van de Wendezoele
2. Een wandeling (ca. 3,5 km) over het mooiste deel van de “Umfassungsweg”
3. Een bezoek aan kwekerij “De Border”.

Om 11 uur stond een bezoek aan museum en tuin van 'NoHero' op het programma en na een lunch in 'De Zwaan" was Twickel aan de beurt. Zowel binnen als buiten.
Zoals voorspeld: af en toe een buitje, maar gelukkig ook zon!

De fijne dag werd afgesloten met een diner in "De Zwaan" en daarmee was de 'Twickeldag' voorbij.


SEIZOEN 2019

Noord-Duitslandtocht

woensdag 26 juni 2019.

In juni 2018 zijn door Piet Boersma de Garten Moorriem in Elsfleth-Moorriem en het Park der Garten in Bad Zwischenahn bezocht. Een van deze tuinen had toen droogteverschijnselen waardoor we de reis moesten afgelasten, maar woensdag 26 juni jl was het zover: we reisden vanuit Haaksbergen af naar

Garten Moorriem in Elsfleth-Moorriem, 6000 m2 groot www.garten-moorriem.de, privétuin van Ute en Albrecht Ziburski en daarna naar
Park der Garten in Bad Zwischenahn.www.park-der-gaerten.de met meer dan 40 voorbeeldtuinen! 140.000 m2. inclusief binnen-buitenrestaurant en uitzicht van 20 m hoog.

De dag werd afgesloten met een diner in "Else Am See", prachtig gelegen aan een meertje, waar vijf van onze dames nog een duikje in waagden!


East Anglia

donderdag 22 t/m dinsdag 27 augustus 2019.

We vertrokken donderdag 22 augustus met de nachtboot naar Harwich en bezochten, begunstigd door heerlijk (soms bijna te warme) weer, behalve de bijzondere stadjes Cambridge en Lavenham in totaal 7 tuinen:

 • Elsing Hall Gardens.
 • East Ruston Old Vicarage
 • Gardens of Beth Chatto
 • Helmingham Hall Gardens
 • RHS Hyde Hall Gardens
 • Bressingham Steam Gardens
 • Ulting Wick


En terug in Nederland werd alles onder het genot van een hapje en een drankje in de Oranje-Rie in Rozendaal nagenoten.
Volgend jaar weer? Als het aan de deelnemers lag: "We geven ons nu meteen op!"

De Nazomertocht

woensdag 18 september 2019.

"Mooi weer met misschien af en toe een buitje" was de weersverwachting en wij vertrokken om 9 uur naar de bloementuin van Bertus en Hermien Bannink in Barchem waar Hermien ons verraste met koffie en zelfgebakken appeltaart.
De Polhuistuin in Ermelo was onze tweede tuin waar Aartje Klaassen en Johan van Straaten ons behalve tuin een zelfbereide lunch voorschotelden.
Tuin no. 3: de hierbij afgebeelde en door Beerd zelfgegraven en gebouwde "Fantasietuin" in Oldebroek.
Gewapend met de zelfgeplukte bloemen uit de pluktuin van Marleen Schrijver arriveerden we, moe van alle zelfwerkzaamheid, tegen 7 uur weer in Haaksbergen.Terug